HDP, americká inflace a Bank of England ovlivňují GBP/USD, který zůstává nad 1,2600

Měnový pár GBP/USD dosáhl nejvyšší úrovně za rok a ustálil se poblíž hodnoty 1,2635 během ranních hodin v pondělí v Asii. Přestože britské trhy mají v pondělí volno, investoři sledují klíčové události týdne, jako je zasedání měnové politiky Bank of England (BoE), britský hrubý domácí produkt (HDP) za první čtvrtletí 2023 a americký index spotřebitelských cen (CPI) za duben.

Kupující GBP/USD zůstávají optimistickými díky pozitivním datům z Velké Británie a holubičímu zvýšení sazeb amerického Federálního rezervního systému (Fed), které nastalo minulý týden. Zároveň však americký dolar oslabuje kvůli obavám z amerického bankovního sektoru a problémům s dluhovým stropem.

Index amerického dolaru (DXY) klesal třetí týden v řadě, i když se mu podařilo částečně zmírnit ztráty díky povzbudivému americkému zaměstnaneckému reportu za duben, který byl zveřejněn v pátek. Pozoruhodné je, že nejnovější jestřábí komentáře od činitelů Fedu a negativní vývoj kolem amerického bankovního sektoru a dluhového stropu způsobují výzvy pro býky GBP/USD.

V pátek překvapil americký zaměstnanecký report za duben trhy, když odhalil nárůst celkových nezemědělských mzdových listů (NFP) o 253 tisíc, což bylo více než očekávaných 165 tisíc. Navíc míra nezaměstnanosti klesla na 3,4 %, což bylo lepší než odhady trhu na 3,5 %. Průměrné hodinové výdělky se také zlepšily na 4,4 % z předchozích 4,3 % a předpovědi analytiků na 4,2 %.

St. Louiský prezident Federálního rezervního systému James Bullard, který podporoval zvýšení sazeb o 25 bazických bodů, které Fed přijal minulý týden, označil toto rozhodnutí jako “dobrý další krok.” Bullard zdůraznil významnou míru inflace v ekonomice a “velmi napjatý” trh práce jako důvod pro svůj jestřábí postoj.

Mezitím americká ministryně financí Janet Yellenová varovala v neděli, že neúspěch Kongresu ve věci dluhového stropu by mohl vyvolat “ústavní krizi” a zpochybnit úvěrovou spolehlivost federální vlády, jak uvádí Reuters. V průběhu týdne bude zveřejněna anketa názorů starších úvěrových důstojníků o bankovních úvěrových praktikách v USA, která bude sledována z hlediska bankovní krize.

V domácím prostředí překonaly konečné údaje britského PMI pro sektor služeb od společnosti S&P Global/CIPS původní předpovědi a dosáhly hodnoty 55,9 za duben, zatímco kompozitní PMI také vzrostlo na 54,9 oproti původním odhadům 53,9 pro daný měsíc.

Tento týden budou investoři sledovat vývoj událostí, jako je zasedání měnové politiky Bank of England, britský HDP za první čtvrtletí 2023 a americký index spotřebitelských cen za duben, které budou mít zásadní vliv na pohyb měnového páru GBP/USD. Výsledky těchto událostí mohou poskytnout další směr pro býky a medvědy na trhu s měnami.