Míra Nezaměstnanosti v Austrálii Očekávána Stabilní na 4,2 % v Srpnu

Datum: 19. září 2024, 00:30

  • Míra nezaměstnanosti v Austrálii se očekává beze změny na 4,2 % za srpen.
  • Očekává se, že změna zaměstnanosti dosáhne 25 tisíc nových míst, což je méně než 58,2 tisíce zaznamenaných v červenci.
  • AUD/USD se drží pod 0,6800 s býčím výhledem po rozhodnutí Fedu.

Australský statistický úřad (ABS) zveřejní měsíční zprávu o zaměstnanosti ve čtvrtek ve 1:30 GMT. Očekává se, že země přidala 25 tisíc nových pozic v srpnu, zatímco míra nezaměstnanosti by měla zůstat stabilní na 4,2 %. Australský dolar (AUD) míří k tomuto oznámení s pevnějším tónem proti americkému dolaru (USD), přičemž AUD/USD se pohybuje kolem úrovně 0,6770.

Technický Výhled a Očekávání

Podle posledních údajů z července přidala Austrálie 60,5 tisíc nových plných úvazků, zatímco ztratila 2,3 tisíce částečných úvazků, což vedlo k celkové změně zaměstnanosti o 58,2 tisíce. Míra nezaměstnanosti mezitím vzrostla na 4,2 % z předchozích 4,1 %.

Finanční trhy očekávají, že míra nezaměstnanosti zůstane stabilní na 4,2 %, zatímco tvorba pracovních míst bude pokračovat, i když pomalejším tempem.

Reserve Bank of Australia (RBA) udržuje oficiální úrokovou sazbu (OCR) na úrovni 4,35 % od listopadu 2023. Guvernérka RBA Michele Bullock poznamenala, že očekávání trhu ohledně snížení sazeb „neodpovídají“ plánům banky, protože prioritou zůstává kontrola inflace, která se ve druhém čtvrtletí roku zvýšila na 3,8 % meziročně.

Jak Může Zpráva o Zaměstnanosti Ovlivnit AUD/USD?

Australský dolar (AUD/USD) se pohybuje poblíž cenové úrovně 0,6800 před zveřejněním zprávy o zaměstnanosti a po rozhodnutí Federálního rezervního systému (Fed) o snížení úrokových sazeb o 50 bazických bodů. Toto rozhodnutí bylo více holubičí, než se očekávalo, což podpořilo růst AUD/USD. Technicky je pár AUD/USD býčí a může dosáhnout 0,6823, pokud budou údaje o zaměstnanosti lepší než očekávané. Případným dalším cílem může být prosincové maximum na 0,6870.