GBP pod tlakem po zveřejnění inflace – Commerzbank

GBP

• Inflace služeb ve Velké Británii dosáhla meziročně 4,9 %, což bylo nižší, než se očekávalo, a vyvolalo významný pokles britské libry.

• Trh očekává rychlejší snížení úrokových sazeb Bank of England do jara příštího roku.

Včerejší údaje o inflaci v Británii způsobily významný tlak na britskou libru (GBP). Inflace v sektoru služeb dosáhla meziročně pouze 4,9 %, což bylo nižší, než se očekávalo, upozorňuje Michael Pfister, FX analytik Commerzbank. Tato hodnota byla ovlivněna především poklesem cen za cestování a nižšími cenami pohonných hmot.

Potenciál pro nižší úrovně EUR/GBP

„Trh šel dokonce o krok dále a začal počítat s rychlejším snižováním úrokových sazeb Bank of England až do jara příštího roku. To je pochopitelné, protože údaje o inflaci byly v souladu s nedávnými holubičími komentáři guvernéra Bank of England Andrewa Baileyho, který hovořil o rychlejším tempu snižování sazeb.“

I přes včerejší údaje o inflaci stále existuje potenciál pro pokles úrovní EUR/GBP. Silnější růst ve Velké Británii a stále poměrně vysoká inflace tuto představu podporují. Bank of England bude pravděpodobně sledovat inflaci v sektoru služeb, neboť cenové tlaky jsou stále příliš vysoké.