Japonský jen se zotavuje z nočních ztrát vůči USD, ale potenciál růstu je omezený

Japonský jen

• Japonský jen posiluje vůči USD, ale postrádá býčí přesvědčení.

• Nejistota ohledně plánu zvyšování sazeb BoJ a pozitivní riziková nálada omezují růst JPY.

• Sázky na menší snížení sazeb Fedu by mohly podpořit USD a omezit ztráty USD/JPY.

Japonský jen (JPY) se během čtvrteční asijské seance mírně zpevňuje vůči americkému dolaru (USD), čímž částečně koriguje ztráty z předchozí noci, kdy se kurz dostal blízko k nejnižším hodnotám od začátku srpna. Jakýkoliv výrazný růst JPY je však stále nepravděpodobný kvůli nejistotě ohledně plánu zvyšování úrokových sazeb Bank of Japan (BoJ). Klesající exporty Japonska poprvé za 10 měsíců vyvolaly obavy o globální poptávku. Tento pokles přichází spolu s překvapivým odporem vůči dalšímu zvyšování sazeb ze strany japonského premiéra Shigeru Ishiby, což by mohlo zkomplikovat plány BoJ na ukončení její dlouholeté politiky ultra-nízkých úrokových sazeb.

Kromě toho by současné pozitivní rizikové prostředí mohlo omezit růst bezpečného útočiště, kterým je JPY. Očekávání, že Federální rezervní systém (Fed) provede menší snížení úrokových sazeb během příštího roku, nadále podporuje výnosy amerických státních dluhopisů a udržuje USD poblíž svého dvouměsíčního maxima. To by dále mohlo oslabit JPY a podporovat možnosti nákupů při poklesech kolem páru USD/JPY. Obchodníci nyní vyhlížejí makrodata z USA, která přinesou krátkodobé impulsy později během čtvrteční severoamerické seance.

Daily Digest Market Movers: Japonský jen se může snažit posílit kvůli nejistotě ohledně zvyšování sazeb BoJ

  • Podle průzkumu agentury Reuters očekává nepatrná většina ekonomů, že Bank of Japan se tento rok vyhne dalšímu zvyšování úrokových sazeb kvůli nejistotě ohledně preferencí nové politické reprezentace pro měnovou politiku.
  • Data zveřejněná japonským ministerstvem financí ve čtvrtek ukázala, že celkový export v září klesl o 1,7 % ve srovnání s předchozím rokem, což je pokles oproti revidovanému růstu 5,5 % z minulého měsíce a zklamání oproti očekávání analytiků.
  • Měkká poptávka z Číny – největšího obchodního partnera Japonska – a zpomalující růst v USA, spolu s nedávným zhodnocením JPY po překvapivém zvýšení sazeb BoJ na konci července, snižují hodnotu exportu.
  • To by mohlo dále komplikovat plány BoJ na zvýšení sazeb a omezit jakékoliv výrazné posílení JPY, ačkoli trvalá geopolitická rizika plynoucí z probíhajících konfliktů na Blízkém východě mohou nabídnout podporu.
  • Organizace spojených národů (OSN) uvedla, že izraelské síly vypálily na svou mírovou pozici, násilně vstoupily na základnu, zastavily kritický logistický pohyb a zranily více než tucet jejích vojáků v jižním Libanonu.
  • Podle zdrojů obeznámených se situací je izraelský plán protiútoku v reakci na útok Íránu z 1. října připraven, což zvyšuje riziko další eskalace napětí na Blízkém východě a širší regionální války.
  • Americký dolar se ve středu vyšplhal na nejvyšší hodnoty od začátku srpna díky zpevněným očekáváním ohledně méně agresivní politiky uvolňování Fedu a sázkám na snížení sazeb o 25 bazických bodů na listopadovém zasedání.
  • Výnosy z 10letých amerických státních dluhopisů ve středu klesly na více než týdenní minimum, přesto se udržely nad hranicí 4 %, což podporuje býky na USD a mělo by poskytnout podporu pro pár USD/JPY.

Technický výhled: USD/JPY se konsoliduje v dobře známém pásmu před dalším růstem, očekává se pohyb nad 150.00

Z technického hlediska se pár USD/JPY pohybuje v dobře známém pásmu od začátku tohoto týdne. S ohledem na nedávný růst z 14měsíčního minima z minulého září může být tento pohyb stále považován za býčí konsolidační fázi. Oscilátory na denním grafu se drží v pozitivním teritoriu a stále nejsou v překoupené zóně, což podporuje vyhlídky na konečný průlom směrem nahoru. Nicméně by bylo rozumné vyčkat na trvalý pohyb nad psychologickou hranicí 150.00 před otevřením nových býčích sázek.