GBP/USD se zdá zranitelný pod úrovní 1,3000, nejnižší od 20. srpna

GBP/USD

• GBP/USD konsoliduje středeční pokles inspirovaný slabším CPI ve Velké Británii na více než dvouměsíční minimum.

• Sázky na snížení sazeb BoE v listopadu oslabují GBP a významně přispívají k býčímu trendu USD.

• Naděje na méně agresivní zmírnění politiky Fedu podporují býky USD před zveřejněním amerických dat.

Pár GBP/USD zůstává pod psychologickou hranicí 1,3000 během asijské seance ve čtvrtek a aktuálně se obchoduje blízko nejnižší úrovně od 20. srpna, dosažené předchozí den. Zároveň se zdá, že fundamentální prostředí je nakloněno ve prospěch medvědích obchodníků, což naznačuje, že nejpravděpodobnější cestou pro ceny spotu je další pokles.

Data zveřejněná ve středu ukázala, že roční index spotřebitelských cen (CPI) ve Velké Británii klesl ze srpnových 2,2 % na 1,7 % v září, což je nejnižší hodnota od dubna 2021. Tato data podpořila spekulace na snížení úrokových sazeb Bank of England (BoE) v listopadu, což dále oslabuje britskou libru (GBP). Kromě toho nedávný růst amerického dolaru (USD) na nejvyšší úroveň od začátku srpna potvrzuje krátkodobý negativní výhled pro pár GBP/USD.

Investoři nyní věří, že Federální rezervní systém (Fed) přistoupí k mírným snížením úrokových sazeb v průběhu příštího roku. To udržuje výnosy amerických vládních dluhopisů na 10 let nad hranicí 4 % a nadále podporuje USD. Kromě toho trvalá geopolitická rizika vyplývající z konfliktů na Středním východě zvyšují atraktivitu USD jako bezpečného přístavu a podporují další oslabování páru GBP/USD.

I z technického pohledu noční prolomení pod jednosedmitýdenní obchodní rozpětí a přijetí pod psychologickou hranicí 1,3000 potvrzují medvědí nastavení. Očekává se tedy další oslabení směrem k podpoře 100denního klouzavého průměru (SMA) v blízkosti oblasti 1,2955, na cestě k hranici 1,2900.

Obchodníci se nyní těší na zveřejnění amerických makrodat, která poskytnou další impuls později během rané severoamerické seance. Čtvrteční americká ekonomická data zahrnují měsíční zprávu o maloobchodních tržbách, obvyklé týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti, index výroby Philly Fed a data o průmyslové produkci. Tato data, spolu s vývojem výnosů amerických dluhopisů a geopolitickými událostmi, budou klíčovými faktory pro krátkodobé obchodní příležitosti kolem páru GBP/USD.