USD/INR nabírá sílu, zatímco převažuje averze k riziku

USD/INR

• Indická rupie oslabuje v asijské seanci ve čtvrtek.
• Averze k riziku a vyšší ceny ropy tlačí INR dolů.
• Investoři čekají na data ISM PMI za září a údaje o zaměstnanosti z USA.

Indická rupie (INR) dnes oslabuje, protože obnovená poptávka po americkém dolaru (USD) tlačí měnu dolů. Averze k riziku, vyvolaná eskalujícími geopolitickými napětími na Blízkém východě, posiluje tok kapitálu do bezpečných přístavů, což prospívá americkému dolaru. Kromě toho růst cen ropy vyvíjí tlak na INR, protože Indie je třetím největším spotřebitelem ropy po Spojených státech a Číně.

Investoři se budou soustředit na index nákupních manažerů v sektoru služeb ISM (ISM Services PMI) za září, týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti a finální PMI společnosti S&P Global, které budou zveřejněny ve čtvrtek. Pozornost se poté přesune k americkým datům o zaměstnanosti za září, včetně Nonfarm Payrolls (NFP), míry nezaměstnanosti a průměrných hodinových výdělků. Pokud by zpráva o zaměstnanosti vykázala horší výsledky, mohla by centrální banka zvážit hlubší snížení sazeb, což by mohlo vyvolat tlak na prodej USD.

Tržní faktory ovlivňující INR:

  • HSBC finální index PMI ve zpracovatelském sektoru Indie se snížil na osmi měsíční minimum 56,5 v září, pod tržním očekáváním 56,7.
  • „Momentum v indickém zpracovatelském sektoru se v září zpomalilo oproti velmi silnému růstu v letních měsících,“ uvedla Pranjul Bhandari, hlavní ekonomka HSBC pro Indii.
  • Index reálné efektivní směnné sazby (REER) indické rupie klesl v srpnu na 5,5 % nad svou spravedlivou hodnotu oproti 7,7 % v předchozím měsíci, uvedla Reserve Bank of India (RBI).
  • Data ADP z USA o změně zaměstnanosti za září překonala očekávání s přírůstkem 143 000 nových pracovních míst, což bylo nad mediánovým odhadem 120 000 a předchozím čtením 103 000.
  • Prezident richmondské pobočky Fedu Thomas Barkin varoval, že boj Fedu za návrat inflace k cíli 2 % může trvat déle, než se očekávalo, uvedla agentura Reuters.

Technická analýza: USD/INR udržuje pozitivní výhled

Indická rupie oslabuje. Podle denního časového rámce převažuje pozitivní pohled na pár USD/INR, protože cena zůstává nad klíčovým 100denním exponenciálním klouzavým průměrem (EMA). Kromě toho 14denní index relativní síly (RSI) překračuje střední linii na úrovni 60,30, což naznačuje, že je pravděpodobnější pokračování vzestupného trendu než jeho zvrat.

Kritická úroveň odporu pro pár se objevuje na psychologické hranici 84,00. Udržitelný růst nad touto úrovní by mohl otevřít cestu k 84,15, což je maximum z 5. srpna. Další úroveň odporu je viděna na 84,50.

Na druhé straně je počáteční úroveň podpory pro USD/INR viděna na 83,80, což je minimum z 1. října. Průlom pod tuto úroveň by mohl pár stáhnout dále na jih k 100dennímu EMA na úrovni 83,64, následovanému 83,00, což představuje kulatou hranici a minimum z 24. května.