AUD/USD konsoliduje pod 0,6900 před daty PCE z USA, býci mají navrch blízko ročního maxima

AUD/USD

Datum: 27. září 2024, 11:50

• AUD/USD bojuje o pevný intradenní směr uprostřed smíšených fundamentálních faktorů.

• Optimismus ohledně čínských stimulačních opatření poskytuje australskému dolaru určitou podporu.

• Mírná síla amerického dolaru omezuje ceny na spotovém trhu před klíčovým indexem PCE z USA.

Pár AUD/USD se pohybuje v úzkém obchodním pásmu pod hranicí 0,6900 během první poloviny evropské seance v pátek a zůstává blízko svého nejvyššího bodu od února 2023, který byl dosažen dříve tento týden.

Americký dolar (USD) přitahuje některé kupce před zveřejněním indexu výdajů na osobní spotřebu (PCE) v USA a stává se klíčovým faktorem působícím jako překážka pro pár AUD/USD. Sázky na další výrazné snížení úrokových sazeb Federálním rezervním systémem (Fed) v listopadu však brání býkům USD v agresivnějších sázkách. Kromě toho pozitivní nálada na trhu omezuje bezpečné útočiště v podobě dolaru a poskytuje podporu pro rizikově orientovaný australský dolar.

Globální rizikový sentiment dostává další impuls po snížení sedmidenní repo sazby Čínskou lidovou bankou (PBOC) na 1,5 % z 1,7 % a snížení poměru povinných rezerv (RRR) o 50 bazických bodů. To navazuje na řadu stimulačních opatření oznámených tento týden, která nadále podporují růst rizikových aktiv na globálních akciových trzích a posilují australský dolar (AUD), který je považován za proxy měnu spojenou s Čínou, vzhledem k jestřábímu postoji Reserve Bank of Australia (RBA).

Australská centrální banka v úterý zopakovala, že politika bude muset zůstat restriktivní, dokud se neobnoví důvěra v to, že inflace se trvale pohybuje směrem k cílovému rozmezí. K tomu přidala guvernérka RBA Michele Bullocková, která uvedla, že nedávná data zásadně neovlivnila výhled politiky. To naznačuje, že nejpravděpodobnějším směrem pro pár AUD/USD je růst a podporuje vyhlídky na prodloužení více než dvoutýdenní rally.