Forex dnes: Pozornost se přesouvá na Powella a data před PCE

Ekonomika globalní

Datum: 25. září 2024, 21:12

Americký dolar (USD) zaznamenal výrazné oživení poté, co flirtoval s 14měsíčními minimy, což způsobilo výraznou reakci na trhu s rizikovými aktivy před klíčovými daty a vystoupením předsedy Powella.

Co potřebujete vědět ve čtvrtek 26. září:

Index amerického dolaru (DXY) po poklesu na nová minima za rok 2024 okolo hodnoty 100,20 významně vzrostl. Očekáváme konečné údaje o růstu HDP za druhé čtvrtletí, obvyklé týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti, objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a čekající prodeje domů. Navíc promluví členové Fedu Kugler, Barr, Kashkari, Collins, Williams a předseda Powell.

EUR/USD neudržel severní cestu nad hranicí 1.1200 a nakonec podlehl silnému obratu amerického dolaru. Očekává se zveřejnění indexu spotřebitelské důvěry německého institutu GfK a měnové zásoby ECB M3. Promluví také zástupci ECB, včetně Eldersona, Bucha, Schnabela, McCaula a Lagardeové.

GBP/USD překonal hranici 1.3400, ale tento pohyb se nedokázal konsolidovat a pár se výrazněji korigoval v souladu s oživením dolaru. V britském kalendáři je naplánováno pouze zveřejnění údajů o výrobě automobilů.

Silné zotavení amerického dolaru a výnosů amerických dluhopisů vedlo k růstu USD/JPY, který překonal dvě předchozí denní korekce a opětovně otestoval úroveň 144,00. Bank of Japan (BoJ) zveřejní zápisy ze svého zasedání a očekávají se také údaje o investicích do zahraničních dluhopisů.

Po krátkém přerušení bariéry 0.6900 zaznamenal AUD/USD hluboký pokles po silném odrazu amerického dolaru. RBA zveřejní svou přehled finanční stability (FSR).

Ceny WTI ropy klesly pod úroveň 70,00 USD za barel, což znamenalo nové čtyřdenní minima.

Ceny zlata dosáhly nového historického maxima kolem 2 670 USD za trojskou unci uprostřed spekulací o dalších snižováních sazeb ze strany Fedu v nadcházejících měsících. Cena stříbra opět testovala oblast nedávných vrcholů nad hranicí 32,00 USD za unci, ale později podlehla obecnému růstu amerického dolaru.