EUR/USD posiluje směrem k 1.1200 s oživením rizikového apetitu

EUR/USD

Datum: 25. září 2024, 07:32

  • EUR/USD obchoduje pozitivně druhý den po sobě kolem 1.1195 během středeční asijské seance.
  • Očekávání většího snížení sazeb ze strany Fedu tlačí USD dolů vůči euru.
  • Politik ECB signalizoval, že další snížení úrokových sazeb příští měsíc nelze vyloučit.

Pár EUR/USD pokračuje v růstu směrem k 1.1195 během středečních asijských obchodních hodin. Oslabování amerického dolaru (USD) uprostřed rostoucích spekulací o dalším výrazném snížení sazeb ze strany Federálního rezervního systému (Fed) v listopadu poskytuje páru určitou podporu. Ve středu se očekává zveřejnění údajů o spotřebitelské důvěře ve Francii a údajů o prodeji nových domů v USA. Také vystoupí guvernérka Fedu Adriana Kuglerová.

Větší než očekávané snížení úrokových sazeb ze strany Fedu tlačí americký dolar dolů vůči širokému spektru měn. Americká centrální banka snížila svou základní sazbu o půl procentního bodu na rozmezí 4,75 % až 5 % „vzhledem k pokroku v oblasti inflace a rovnováhy rizik.“ Investoři zvyšují své sázky na to, že Fed v listopadu sazby opět sníží. Podle nástroje CME FedWatch Tool trhy nyní očekávají 56% pravděpodobnost dalšího 50bps snížení na listopadovém zasedání, zatímco šance na snížení o 25bps jsou 44 %.

Výhled EUR/USD

Oživení rizikového apetitu by mělo krátkodobě podporovat společnou měnu. Očekávání dalšího snížení úrokových sazeb Evropskou centrální bankou (ECB) nebo jakékoli známky slabosti ekonomiky eurozóny by však mohly omezit růst eura (EUR) vůči USD. Člen rady ECB Klaas Knot v úterý uvedl, že centrální banka bude pokračovat ve snižování sazeb minimálně do první poloviny roku 2025, a to na úroveň mezi 2 % a 3 %. Politik ECB Madis Muller rovněž poznamenal, že další snížení úrokových sazeb příští měsíc nelze vyloučit, ale upozornil, že tvůrcům politiky může chybět dostatek dat pro konečná rozhodnutí o slábnoucí ekonomice regionu.